Va propun astazi o prajitura pe care eu fac de ceva ani si de care nu ma pot satura. Nu e tocmai rapida si economa, dar merita tot efortul.
Ingrediente Reteta Prajitura cu Mere
- 1/2 pachet margarina- biscuiti simpli (petit beurre, pachet mare) – se macina/faramiteaza
- 2-2,5kg mere
- 6 linguri faina
- 3/4 l lapte
- 6 oua (se separa albus/galbenus)
- nuca macinata (aprox. 1 cana)
- 3 cani de zahar
- 4 plicuri zahar vanilinat
Stratul de mar
Se decojesc si se dau pe razatoare merele, dupa care se calesc pe foc cu o cana de zahar si se pun la racit. Cand sunt reci, se amesteca cu un plic de zahar vanilat.
Crema
Se amesteca separat faina cu ¼ L lapte. Separat se pune la fiert ½ L lapte cu o cana zahar. Cand fierbe laptele, se adauga amestecul de lapte cu faina si se amesteca in continuare la foc mic pana fierbe crema si devine groasa. Se lasa la racit. Cand e rece, se inglobeaza treptat galbenusurile si un plic de zahar vanilinat (dupa gust, si esenta de vanilie).
Preparare Reteta Prajitura cu Mere
- Prajitura este formata din mai multe straturi. Fiecare strat se face separat si se adauga in prajitura rece (de preferat; daca nu se poate, nu e obligatoriu), pe parcursul coacerii.- Se intinde ½ pachet margarina pe tava, dupa care se adauga biscuitii zdrobiti marunt, atat cat sa se formeze un strat pe toata tava.
- Se da la cuptor (incalzit) 5 minute.
- Se scoate si se adauga merele calite, intinse pe toata tava, dupa care se da iar la cuptor si se lasa 10 minute.
- Se scoate si se lasa la racit complet, dupa care se intinde crema de ou pe toata tava si se pune iar la cuptor (incalzit) timp de 15 minute, la foc potrivit.
- Se scoate si se lasa la racit dupa care se adauga albusul (batut spuma tare cu o cana de zahar si un plic de zahar vanilinat).
- Se da iar la cuptor pana cand albusul se rumeneste un pic (devine galbui-auriu).
- Se scoate si se presara deasupra nuca macinata amestecata cu zahar si cu un plic de zahar vanilinat.
- Se mai lasa 10 minute la cuptor.
Se serveste rece, dupa ce straturile s-au asezat.
Pofta buna!