Ce este Anemia ?
- Anemia se manifesta prin iritabilitate, oboseala, dureri de cap, apatie, dureri in piept, palpitatii, ameteala si lipsa de aer iar in cazuri mai serioase persoanele care sufera de anemie au tenul palid, unghiile subtiri si casante, limba si colturile gurii dureroase.
- In general anemia este provocata de o alimentatie saraca in fier sau de incapacitatea de absorbtiei a fierului in timpul digestiei.
- Mai exista si alte cauze ale anemiei, niste forme mai rare dar existente.
- Avand in vedere ca femeile pierd fier in timpul menstruatiei ele au nevoie de mai multe alimente bogate in fier decat barbatii.
- Daca alimentatia este saraca in fier si acid folic atunci bauturile facute din verdeturi si plante pot acoperi aceasta lipsa.
- Putem creste continutul de fier al alimentelor acide precum rosiile, gatindu-le in tigai de fier pentru ca o parte din fierul lor trece in alimente.
- Trebuie sa includeti in dieta alimente bogate in fier precum: ficat, carne rosie slaba, peste, galbenus, fructe uscate, produse pe baza de soia, multa ceapa, usturoi, fasole, mazare, nuci, vegetale cu frunze verzi, verdeturi proaspete (creson, patrunjel, arpagic, urzici, coriandru si papadie), consumati in fiecare zi inainte de masa suc de portocale, cereale integrale, branza, fructe de mare, caise, cirese, smochine, rosii in schimb limitati consumul de spanac si rubarba pentru ca acidul oxalic pe care il contin acestea reduce absorbtia fierului si evitati sa consumati in timpul meselor ceai, cafea, cacao, cola si vin.
- Pe langa alimentatie luati suplimente de varec, folositi ceaiuri sau tincturi de stevie, papadie, brusture sau lemn dulce.
Retete culinare rapide pentru Anemie:
Bautura de refacere cu portocale si prune- 100 ml suc proaspat de portocale- 6 prune uscate sau proaspete fara samburi- un varf de scortisoara macinata.Intr-un blender se pun toate ingredientele, se paseaza pana devine o bautura fina. Se serveste imediat, presarand deasupra si putina scortisoara (optional).
Ingrediente bautura portocale si prune:
- 1 lingura de miere de albine- un varf de nucsoara macinata.Se fierb caisele in apa cat sa le acopere pana ce se inmoaie. Se scurge apa, se adauga miere peste caise, se adauga sucul de grapefruit, se omogenizeaza bine si se serveste imediat presarand si putina nucsoara.