Pentru bulion nu avem o reteta clara, totul se face la ochi. Asa ca am cules din gradina 3 galeti de rosii, le-am spalat bine bine, apoi le-am taiat si le-am dat prin masina pentru bulion. Sucul de rosii rezultat l-am lasat la fiert 2 ore, iar inainte cu 20 de minute de a stinge focul am pus sare dupa gust si un buchetel de condimente format din 3 crengute de cimbru, 5 frunze de telina si o crenguta de busuioc, legate bine, pentru a le putea scoate usor la sfarsit. Am turnat bulionul fierbine in sticlele proaspat scoase din cuptor, le-am pus capac si le-am lasat la pat cald pana a doua zi.
Cu ketchup-ul e insa alta treaba, pentru ca il pregatim dupa o reteta clara. O sa aveti nevoie de:
- 5 kg rosii
- 6 gogosari mari
- 1 kg ceapa alba
- 3 ardei iuti
- 250 g zahar
- 100 g sare
- 100 ml otet
- 1/2 lingurita piper negru macinat
- 3 boabe ienibahar
- 3 cuisoare
- 3 frunze dafin
- 2 linguri boabe de mustar
Taiem rosiile, gogosarii, ceapa si ardeiul iute si le punem la foc, lasandu-le pana se inmoaie toate. Compozitia rezultata o dam prin masina de bulion, apoi punem la foc pentru 30 de minute sucul obtinut, adaugand restul de ingrediente. Turnam ketchup-ul fierbine in sticle proaspat scoase din cuptor, le punem capac si le lasam la pat cald pana a doua zi.
Sa va bucurati de aceste bunatati la iarna!