Cuvinte cheie: bors, ceapa, faina, foi verzi, loboda, marar, sare de lamaie, sarmalute, sarmalute cu orez, sfecla, spanac, vita de vie
Ingrediente (pentru 5 portii)
55 g frunze, 200 g orez, 200 g ulei, 100 g ceapa, bors, piper, sare, 1 lingurita faina, marar, sare de lamaie, smantana.
Mod de preparare:
1 ) Spalam frunzele in apa rece, apoi le oparim cu atentie sa nu se rupa.
2 ) Preparam orezul ca in reteta cu varza acra, insa fara sa punem stafide si bulion, in schimb punem mai mult marar.
3 ) Formam sarmalutele, pe care le asezam intr-o cratita.
4 ) Pregatim sosul astfel:
Prajim in ulei ceapa taiata foarte marunt, adaugam faina, iar dupa ce s-a rumenit putin, se stinge cu apa sau bors.
Strecuram sosul, adaugam mararul si se potiveste de piper, sare si de sare de lamaie.
Turnam acest sos peste sarmalute si lasam sa fiarba la un foc domol.
Se servesc reci.
Le putem servi si cu smantana, insa nu mai este mancare de post.