Primele compoturi pe care le-am facut sunt, bineinteles, din fructele mele preferate, adica nectarine si prune.
Reteta traditionala Compot de prune si nectarine
Preparare compot de nectarine
-Veti avea nevoie in primul rand de 5 kg de nectarine tari, carora le scoateti samburii, taindu-le apoi in patru.-Asezati frumos bucatile de nectarine in borcane, fara a le inghesui.
-Umpleti toate borcanele cu apa, pe care apoi o turnati din borcane intr-o oala.
-Pentru fiecare borcan adaugati in oala cu apa 2.5 linguri de zahar.
-Astfel, daca v-au iesit 15 borcane, puneti 37.5 linguri de zahar.
-Adaugati in apa si samburii de la o pastaie de vanilie sau, daca nu aveti, 2 esente de vanilie si lasati oala pe foc pana zaharul s-a topit complet, amestecand din cand in cand.
-Turnati apoi lichidul obtinut in borcane, peste nectarine, puneti capace si asezati borcanele intr-o oala pe al carei fund l-ati tapetat in prealabil cu o bucata de panza - cel mai des se foloseste o fata de masa din bumbac.
-Umpleti oala pana la jumatate cu apa si asezati pe foc.
-Din momentul in care apa incepe sa fiarba lasati 15 minute, apoi scoateti borcanele si le tineti la pat cald pana a doua zi.
-Aceasta modalitate de firebere se numeste pe la noi "a fierbe in dunt".
Preparare compot de prune
-Veti avea nevoie de 5 kg de prune, pe care le veti spala si aseza in borcane fara a le scoate samburii.-Veti respecta exact aceiasi pasi ca si in cazul compotului de nectarine, cu mentiunea ca in fiecare borcan veti adauga cate un cuisor si o bucata foarte mica de scortisoara, iar apa o veti fierbe doar cu cele 37.5 linguri de zahar, fara a adauga vanilie.
Cu siguranta aceste bunatati va vor aduce zambetul pe buze in zilele intunecate de iarna! Pofta Buna!