Dupa cum deja stiti, sunt in vacanta de aproape o luna si am plecat din bucataria mea, nu insa fara a lua cateva carti de retete cu mine, ca sa nu ma plictisesc in momentele in care nu mai gasesc nimic de facut prin casa sau prin curte. Reteta "Prajitura cu iaurt si sos de ciocolata" am gasit-o intr-un moment in care vroiam sa fac ceva dulce, fara a mai merge insa la cumparaturi dupa ingrediente speciale, avand in vedere temperaturile exagerate din zilele trecute. Rasfoind Cartea Regala de Bucate a Principesei Margareta a Romaniei am dat de aceasta prajitura si am inceput imediat prepararea ei, cu mentiunea ca a fost nevoie de modificarea catorva cantitati.
Veti avea nevoie de:
Veti avea nevoie de:
Pentru blat
- 1 iaurt natural de 150 g
- 3 oua
- paharul de la iaurt plin cu ulei (preferabil de struguri)
- 2 pahare de iaurt cu zahar tos
- 3 pahare de iaurt cu faina alba
- 1 pliculet de praf de copt
- 25 g unt
- 50 g cacao
- 50 ml apa
- 1 praf de sare
- 40 ml lapte
- 1 fiola de esenta de vanilie
- 175 g zahar pudra
Bun...Punem iaurtul intr-un castron si peste el adaugam uleiul si zaharul, apoi omogenizam cu un tel. Adaugam ouale si amestecam in continuare, apoi punem si faina in ploaie. Amestecam pana compozitia devine omogena. La urma adaugam praful de copt stins cu putin otet si omogenizam din nou. Turnam compozitia intr-o tava rotunda, cu bordul detasabil, imbracata in hartie de copt si apoi unsa cu ulei si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40-45 de minute. in functie de aragaz, va recomand ca dupa 30 de minute sa verificati blatul, facand testul cu scobitoarea. Daca iese uscata, prajiturica e gata.
Dupa ce ati scos din cuptor blatul si i-ati indepartat inelul detasabil, faceti sosul de ciocolata. intr-o oala mica dizolvati cacaoa in cei 50 ml de apa, la foc mic. Continuati sa amestecati, adaugand praful de sare, laptele si vanilia, apoi untul topit. Amestecati cu viteza medie pana sosul devine cremos si neted.
Daca nu serviti toata prajitura cu o singura ocazie, imbracati-o pe toata in sos de ciocolata. O sa se pastreze foarte bine pentru cateva zile si glazura de ciocolata o sa ramana cremoasa. Daca o serviti pe toata, taiati-o si glazurati fiecare felie in parte. O puteti servi alaturi de un ceai sau o cafea sau chiar la micul dejun, alaturi de un pahar cu lapte.
Pofta buna!