Aceste painici le-am pregatit cu viteza luminii, intr-o seara cand am ajuns acasa si nu mai aveam nimic de mancare si sunt sigura ca nu sunt singura careia i s-a intamplat asa ceva macar o data. Ce-mi place la ele este ca, in loc de drojdie se foloseste bicarbonat de sodiu, asa ca nu trebuie sa le mai framantam si sa le lasam la dospit. Eu le-am facut in tigaie, asa mici, din simplul motiv ca unde locuiesc acum nu exista cuptor si, ca o romanca adevarata, ma descurc cu ce am.
Bun...sa facem painici la tigaie.
Ingrediente:
- 450 g faina- 1 lingurita rasa de zahar brun
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
- 400 ml lapte batut
- un pumn de stafide
- 2 smochine uscate, taiate cuburi mici
- 1 lingura de migdale zdrobite
Mod de preparare Painici:
Amestecam intr-un bol faina, zaharul, sarea si bicarbonatul de sodiu.Eu am vrut sa fac si painici simple, asa ca am transferat jumatate din faina in alt bol, in care am adaugat stafidele, smochinele si migdalele.
Bun - acum avem doua boluri cu faina si vom adauga in fiecare, pe rand bineinteles, intr-o gaura facuta in mijlocul fainii, cate 200 ml de lapte batut.
Cu degetele incorporam faina in lapte, fara sa framantam. Aluatul trebuie sa fie moale, dar nu lipicios. Veti vedea ca in cel cu stafide va fi nevoie sa mai adaugati 2-3 linguri de faina.
Dupa ce ati pregatit aluatul, il scoateti pe un plan de lucru infainat si il modelati asemenea unui aluat de pizza, pe care apoi il veti taia bucatele.
Procedati la fel cu ambele aluaturi.
Intre timp, puneti o tigaie nonaderenta pe foc si acoperiti-o cu un capac mai mic decat diametrul tavii.
Dupa cateva minute puneti painicile in tigaie si lasati-le 15 minute pe o parte si 10 pe cealalta, acoperite, la foc mic spre mediu.
Dupa ce le scoateti acoperiti-le cu un servet de bucatarie, ca sa nu se intareasca.
Daca folositi cuptorul, preincalziti-l la 230°C si coaceti timp de 18-20 de minute.
Pofta buna!