Uneori mi se pune pata asa pe cate-o mancare si trece mult timp pana sa-mi mut atentia spre altceva. Asa s-o intamplat si cu ciorba de salata si sunt foarte multumita de fiecare data cand o gatesc, insa am observat ca prietenii mei din alte zone ale tarii nu mananca aceasta minunatie. Am incercat si cu slanina, fara slanina, cu papara, fara papara, dar nu am reusit nici cum sa-i conving sa guste. Asa ca pot afirma ca omul trebuie sa fie ardelean pur ca sa se bucure de o ciorba de salata. Si cum eu sunt, ma bucur tare ca o pot imparti cu voi. Pentru o oala de 4 litri o sa aveti nevoie de:
- 4 salate mari
- 5 oua
- 2 capatani usturoi
- 30 g gris
- 200 ml lapte
- marar
- sare
- otet
Sa incepem cu activitatea mea preferata, spalatul si curatatul salatei...intre timp punem apa la fiert, curatam si feliem frumusel si subtirel usturoiul, spalam si tocam mararul si le punem in oala cu apa. Cand incepe sa fiarba apa adaugam si salata, iar dupa 10 minute punem si sarea. Lasam totul la fiert 30-40 de minute.
inainte cu 10 minute de a stinge focul facem o papara din 3 oua, o piscatura de sare si gris, pe care o pregatim intr-o tigaie cu un strop de ulei. Taiem apoi papara si o adaugam in ciorba. Spargem celelalte 2 oua si separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le adaugam in ciorba, iar din galbenusuri, impreuna cu laptele, facem dresatura, pe care o adaugam la 20 de minute dupa ce am stins focul la ciorba. in sfarsit, adaugam sare si otet dupa gust.
Mentiune: exista persoane carora nu le place papara in ciorba, asa ca aceasta poate fi servita foarte bine si separat. O preparati de fiecare data cand incalziti ciorba!
Pofta buna!