Cuvinte cheie: apa, bere, cuptor, drojdie, faina, mici, prescura, sare, ulei
Ingrediente:
1kg faina, 500ml apa calduta, 25g drojdie de bere, 1 lingurita sare fina, pistolnicul sau pecetea speciala pentru prescura.
Mod de preparare:
1 ) Dizolvam drojdia in putina apa calda.
2 ) Cernem faina intr-un lighenas si facem o scobitura in mijloc unde turnam drojdia dizolvata, sarea si restul de apa calduta si framantam bine, ca sa se desfaca toate cocoloasele. Aluatul trebuie sa fie vartos.
3 ) Acoperim vasul cu cu o panza curata umeda, apoi cu alta panza uscata si se lasa la crescut circa 30 min. Daca in camera nu este suficient de cald, trebuie sa invelim vasul cu o patura.
4 ) Pregatim forma sau tava (care trebuie sa fie curata), pe care o incalzim putin si o ungem cu ceara curata de albine, nu cu ulei.
5 ) Aluatul crescut, il impartim in 15 parti egale, daca se fac prescuri mici, sau in 4 parti, daca se fac prescuri mari.
6 ) Modelam prescurile si le asezam cu partea neteda in jos cateva minute, sa se odihneasca, apoi se intorc si se pune apasat pistolnicul ca sa se imprime schema pecetei. Se perie de faina si se aseaza in forma. Acoperim cu o panza curata uscata,apoi cu o panza curata umeda si prosoape si sa lasa la cald ca sa creasca timp de 15 min.
7 ) In timp ce aluatul creste, incalzim bine cuptorul si introducem forma in cuptor. In primele 10 minute se lasa focul mare, apoi continuam coacerea timp de 30 minute cu foc mai mic. In cazul cand cuptorul arde de sus, dupa ce prescurile se rumenesc putin, le acoperim cu o coala alba, sau o folie de aluminiu.
8 ) Dupa ce s-au copt, le scotem din cuptor, iar prescurile le asezam cu fata in jos pe o panza curata si le acoperim cu mai multe prosoape, ca sa se inmoaie si sa se afaneze. Prescura trebuie sa fie frageda si afanata.