Cuvinte cheie: aluat, apa, cuptor, faina, lamaie, mici, mucenici, mucenici muntenesti, nuca, nuci, peste, sare, scortisoara, sfinti, zahar
Ingrediente :
500 g faina, plus cea necesara pentru intins, 200-250 g zahar tos, 250 g nuci macinate, putina sare, 1 plic cu zahar vanilat, scortisoara fin macinata, putina coaja rasa de lamaie (optional).
Mod de preparare:
1 ) Punem in vasul in care framantam aluatul 250 ml apa si putina sare.
2) Adaugam apoi treptat faina cernuta si framantam bine aluatul.
3 ) Formarea mucenicilor se poate face cu ajutorul unui dispozitiv* care se gaseste in comert sau manual**.
4 ) Mucenicii astfel facuti ii lasam sa se zvinte pe o hartie curata, presarata cu faina, presarand si peste ei putina faina. In mod normal se zvanta de seara pana dimineata. Daca nu s-au zvantat suficient, ii putem baga in cuptor cateva minute.
5 ) Intr-o oala mai mare punem 4 litri de apa la fiert cu putina sare, iar dupa ce da in clocot, punem mucenicii si-i fierbem*** cel putin 15 min. Optional, putem pune putina coaja rasa de lamaie. Trebuie avut grija sa nu se lipeasca sau sa dea in foc.
6 ) Inainte sa fie gata, adaugam zaharul si gustam daca sunt destul fierti si suficient de dulci.
7 ) Dupa ce s-au fiert, luam oala de pe foc, punem zaharul vanilat si acopeim oala cu un capac. Daca zeama este prea groasa, putem sa adaugam putina apa fiarta.
8 ) Cand ii servim, presaram nuca macinata si scortisoara, dupa preferinta.
*Formarea mucenicilor cu ajutorul unui dispozitiv
Pe o planseta presaram faina, luam o bucata din aluat si o intindem uniform cu vergeaua, ca sa obtinem o foaie groasa de cativa milimetri. Apoi cu ajutorul dispozitivului, decupam din foaie mucenicii. Acesti mucenici au forma cifrei 8.
**Formarea mucenicilor manual
Daca ii formam cu mana, intindem cu vergeaua o foaie groasa de cca 5 mm din care taiem cu un cutit suvite late tot de 5 mm. Fiecare suvita o rulam cu mana ca sa devina cilindrica si de grosime convenabila, pe care o sectionam in bucati lungi de 5-6 cm. Din aceste segmente facem fundulite mici cu o singura bucla, iar in locul de imbinare apasam usor cu degetul, ca sa se lipeasca. Continuam pana terminam aluatul.
***Daca nu-i fierbem pe toti, dupa ce se usuca foarte bine, ii putem pastra mai mult timp si prepara ulterior.