O sa va impartasesc cateva retete de gemuri de casa.
Sa incepem cu:
Reteta Gem de caise/nectarine
-5 kg caise/nectarine-1,3 kg zahar-5 cuisoare
Mod de preparare
Se spala si se curata fructele de samburi si se pun la fiert aproximativ o ora. Apoi se adauga zaharul si cuisoarele si se mai lasa la fiert inca doua ore, pana se ingroasa.
Nu uitati sa amestecati incontinuu. in cele din urma, se incalzesc borcanele in cuptorul incins si se adauga gemul cand inca e fierbinte. Se leaga sau se pun capacele si se pun la pat cald de pe o zi pe alta.
Reteta Gem de prune
-10 kg prune-3 kg zahar
-10 cuisoare
-2 batoane scortisoara
Preparare Gem de prune:
Din nou se spala si se curata fructele de samburi si se pun la fiert aproximativ o ora, dupa care se adauga zaharul, scortioara si cuisoarele. Se pune din nou la fiert pentru alte 3 ore, pana se ingroasa, dupa care se baga in borcanele incalzite in prealabil, se pun capacele si se lasa la pat cald pana a doua zi.
Gem de rabarbar
-5 kg rabarbar-4 kg zahar
-5 cuisoare
-2 lamaiti cu coaja, taiate felii
Mod de preparare:
Se curata rabarbarul, se taie cubulete si se pune zaharul dea supra in felul urmator:
- un rand de rabarbar, unul de zahar si tot asa. Se lasa de pe o zi pe alta, pentru ca zaharul sa se topeasca si compozitia sa se transforme intr-o pasta.
Se pune la fiert a doua zi, se adauga cuisoarele si se lasa la fiert aporximativ 4 ore.
In cele din urma, se adauga lamaia taiata felii si se mai lasa la fiert inca o ora, pana se desprinde coaja de pe lamaie, care se scoate.
Dupa cum stim deja, se incalzesc borcanele in cuptor si se adauga gemul cand inca e fierbinte.
Se leaga, se pun capacele si se pun la pat cald de pe o zi pe alta.
Pofta Buna!