Bina v-am regasit, azi am avut pofta de niste croissante cu ciocolata sau cornuri cu nutella si tare am vrut sa impartasesc cu voi aceste "delicii".
Pentru aluat avem nevoie de:
- 500 gr. faina
- 25 gr. drojdie proaspata + 1 lingurita zahar
- 1 lingurita rasa de sare
- 2 linguri si jumatate de ulei
- 1/2 ou
- 125 ml apa
- 125 ml lapte
Pentru periere: 125 gr. margarina
Umplutura: nutella, dar nu va obliga nimeni sa va limitati doar la nutella, puteti folosi gem de caise, zmeura, capsuni sau visine am folosit eu ultima data cand le-am facut; aici fac o observatie: in cazul in care puneti gem va trebui sa folositi unul de o consistenta mai tare, pentru a evita sa iasa afara si sa se arda in cuptor la coacere.
Cum se fac: Drojdia se dizolva intr-o cescuta de lapte caldut cu zahar, se adauga 1 lingurita faina si se lasa sa dospeasca, apoi se pune in faina se adauga sarea, jumatatea de ou si se framanta cu laptele si apa caldute. Rezulta un aluat "usor" moale. Se imparte aluatul in 8 parti egale. Se intinde pe rand fiecare parte de aluat in cercuri (ne ajutam de faina, binenteles) cat mai subtire posibil,
se aseaza pe un platou rotund, una peste cealalta, se ung cu margarina topita,
ultima parte de aluat, deci ultima foaie nu se mai unge deasupra;
se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca aprox. 20-30 minute.
Se intinde cu sucitorul teancul de foi crescute si se taie initial in 4 parti.
apoi fiecare parte din cele 4 se taie in cate 5-6 parti mai mici sau triunghiuri.
La baza fiecarui triunghi se pune umplutura, apoi se ruleaza de la baza spre varf.
Se aseaza pe hartie de copt si se lasa sa creasca putin pentru 20 minute (eu nu am avut rabdare).
Se ung cu ou batut si se coc la 220 grade pentru 20 minute.
Se pot servi atat calde cat si reci. Aluatul se poate congela si se poate folosi la fel dupa congelare.
Sunt magnifice, ia priviti:
S-aveti pofta!