(Sursa: kissthecook.ro)
Recent am descoperit ca-mi place bucataria italienesca. Iar azi vreau sa va propun o reteta traditionala din sudul Italiei : melanzane alla parmigiana. Sunt doua moduri de a o prepara, una cu vinetele facute pane si o alta cu vinetele doar prajite înainte de a ajunge în cuptor, eu am ales-o pe cea de-a doua. Procesul de preparare nu este deloc complicat, doar ca necesita ceva timp, insa la final veti face cunostinta cu cele mai fine vinete cu sos de rosii si brânza italieneasca: mozzarella si parmezan, toate aromate cu busuioc si putin usturoi. Avem nevoie de:- 2 vinete mari
- 2 cutii de rosii tocate în bulion (sau 1 kg rosii proaspete, daca e vara)
- 250g mozzarella
- 150g parmezan (eu am folosit Grana Padano)
- busuioc proaspat (nu am avut prospat si am pus uscat)
- 2 catei de usturoi
- ulei cât cuprinde (300-400ml)
Prima data pregatim vinetele: le spalam, le taiem coditele apoi le taiem in felii rondele de 0,5-1 cm grosime.
Le presaram cu sare pe ambele parti si le punem intr-o strecuratoare pentru a lasa zeama amaruie.
Intre timp pregatim sosul de rosii: se curata 2 catei de usturoi (mai mari), se toaca marunt si se pun la prajit intr-o tigaie in care am incins 1 lingura de ulei de masline. Cand incepe sa se rumeneasca adaugam rosiile si fierbem la foc mic 10 minute. La final condimentam cu sare si busuioc. Eu am folosit rosii proaspete si am procedat asa: am spalat bine rosiile (am avut de gradina)
le-am oparit putin intr-o oala cu apa clocotita
apoi le-am dat pielita jos, le-am tocat marunt iar apoi le-am pus in cratita sa fiarba cu 1 varf de cutit de sare si 1 lingurita zahar. Dupa ce au fiert aprox. 15 minute sosul de rosii format l-am tranferat in cratita cu usturoi sa mai fiarba cu usturoiul inca vreo 10 -15 minute.
Pana se face sosul, ne ocupam din nou de vinete: le presam pe fiecare parte pe prosop de hartie absorbanta pentru a elimina surplusul de zeama. Incalzim intr-o tigaie ulei si punem vinetele sa se rumeaneasca, le intoarcem binenteles si pe partea cealalta. Se scot pe prosop de hartie pentru a elimina uleiul in exces; procedam la fel cu toate feliile de vinete.
Cand sosul de rosii este gata potrivim de sare si adaugam busuiocul.
Mozzarella se taie feliute subtiri, iar parmezanul se da prin razatoare.
Eu am folosit un parmezan adus din Italia de un bun prieten, Iacob, Grana Padano se numeste (de fapt cred ca se vede destul de bine in poza, era inscriptionat pe o parte); Multumesc Iacob!
Pornim cuptorul la 220 grade C si incepem sa punem in tava ingredientele. Se pune primul strat de vinete
peste ele intindem 3-4 linguri sos de rosii apoi cateva frunze de busuioc, feliute de mozzarella
si o mana de parmezan ras.
Continuam, alternand straturile in aceeasi ordine: vinete, sos de rosii, frunze de busuioc, mozzarella si parmezan, avand grija ca ultimul strat sa fie cu parmezan.
Dam tava la cuptor pentru 20 minute, timp care ar trebui sa fie suficient pentru a se gratina frumos. Se serveste cald.