Pentru aceasta ciorbita usoara si totodata delicioasa avem nevoie de :
- 3 bucati salate mari
- 500 ml zer de oaie
- 2,5 l apa
- 4-5 catei de usturoi
- 5 linguri ulei
- 2 linguri pline faina alba
- 1 lingurita boia dulce
- 3 linguri otet
- sare dupa gust
- smantana dupa preferinta
- marar verde tocat marunt (eu nu am pus deoarece nu tuturor ne place)
Cum o pregatim: spalam salata frunza cu frunza
o punem la scurs de excesul de apa si o maruntim (adica rupem frunzele in bucati mai mici). Pe urma le oparim intr-o oala cu apa clocotita in care am pus 1 lingurita sare si cele 3 linguri de otet
(eu le-am fiert 5 minute deoarece mi s-a parut ca salata era cam "tare")
Scoatem salata o scurgem prin strecuratoare
si pe urma o tocam cu cutitul inclusiv cotoarele ca doar nu vrem sa risipim nimic.
Punem intr-o oala zerul de oaie, adaugam cei 2,5 l apa, tocam usturoiul
si il punem tot in oala precum si salata taiata. Adaugam sare dupa gust marar cine doreste si dam la fiert aproximativ 30 minute. Dupa ce s-a fiert facem un dressing din 5 linguri ulei care le punem la incalzit la foc mic adaugam cele 2 linguri de faina si abia cand vedem ca faina capata culoare punem si lingurita de boia.
Amestecam si acest dresing il punem in oala cu ciorbita. Lasam sa fiarba inca vreo 10 minute si la urma adaugam smantana dupa gustul fiecaruia. Eu am pus vreo 3 linguri mari de smantana.
Amestecam si gata va poftesc la masa: