Stiu ca a trecut sezonul cireselor, dar daca mai gasiti puteti face aceasta delicioasa tarta cu cirese de post numai potrivita pentru postul Sf. Maria. Daca nu gasiti puteti folosi cirese congelate sau alte fructe la alegere, sau chiar si prune ca am vazut prin piete ca au aparut deja.
Avem nevoie pentru aluat de urmatoarele ingrediente care se gasesc in orice gospodarie:
- 400 gr. faina
- 80 gr. zahar pudra
- 1/2 praf de copt
- 200 gr. margarina rece
- 5-7 linguri de apa rece
Din aceste ingrediente se framanta aluatul, se da la rece pentru 30 minute.
Pentru umplutura este nevoie de:
- 350 gr. cirese spalate si curatate
- 6 linguri zahar
- 100 ml apa
- 1/2 plic praf de budinca de vanilie
- 2 linguri gris fin
Se pun la fiert ciresele cu zaharul si jumatate din cantitatea de apa, adica 50 ml. Dupa ce s-au fiert ciresele (le lasati aprox. 10 minute sa fiarba la foc potrivit), se adauga praful de budinca amestecat cu restul din cantitatea de apa (adica tot 50 ml), se mai fierbe pentru inca 1 minut amestecand sa nu se arda. Se lasa sa se raceasca.
Aluatul se imparte in 2 parti, una mai mare 60 % si cealalta mai mica 40 %. Bucata mai mare se intinde foaie rotunda si se pune in tava cu diametru de 26 cm sau 28 cm, se presara 2 linguri gris fin, apoi umplutura.
Cealalta bucata de aluat mai mica se intinde foaie rotunda apoi se cresteaza din loc in loc cu cutitul (asta deoarece inca nu detin o rola pentru aluat, iar acest lucru se va remedia in cel mai scurt timp). Se aseaza peste umplutura incercand sa intindem aluatul usor astfel incat sa ramana gropite din loc in loc. Se da la copt in cuptorul incalzit pentru aproximativ 35-40 minute pana se rumeneste.
Se poate face cu tot felul de fructe: cirese, capsuni, prune etc.
S-aveti pofta!