Este un cozonac extraordinar de bun pe care l-am facut mereu in post, insa nu am reusit inca sa-l postez.
Reteta apartine Laurei Laurentiu - o "maestra a aluaturilor"
Avem nevoie de : (pentru o bucata)
-500 gr. faina
- 40 gr. drojdie proaspata
- 250-270 ml suc carbogazos Fanta
- 80 ml ulei
- 60 gr. zahar
- 1 lingura esenta vanilie (sau un zahar vanilinat)
- coaja rasa de lamaie
- o priza sare
Umplutura la alegere: rahat si stafide, cacao+zahar, rahat si paiete de ciocolata de post, mac, nuca etc)
Eu am optat pentru mac pentru ca este preferatul nostru, mai ales al puiului meu, asadar am pus 100 gr. mac macinat si amestecat cu 5 linguri de zahar.
Cum se face:
Se cerne faina intr-un vas, se face o gaura la mijloc in care am pus drojdia frecata cu jumatate din cantitatea de zahar si 3-4 linguri Fanta.
Se lasa sa creasca putin maiaua, apoi am adaugat si restul de suc, zahar, uleiul sarea, vanilia si coaja de lamaie si se framanta bine pana rezulta un aluat nelipicios, fara a fi tare.
Se unge vasul cu putin ulei, la fel si aluatul framantat pana se acopera cu o pelicula fina de ulei.
Se acopera vasul si se aseaza in loc caldut, ferit de curenti de aer, aprox. 40 minute. In tot acest timp el va dospi frumos.
Impartim aluatul in 2 parti egale si se intinde fiecare in forma dreptunghiulara.(eu am facut portie dubla deaceea apar 4 parti de aluat)
Pe una din parti se poate pune paiete de ciocolata iar pe cealalata cubulete fine de rahat, eu am ramas fidela macului pentru ambele parti.
Intindem frumos macul pe fiecare parte pana aproape de margine
dupa care rulam fiecare parte apoi le rasucim intre ele.Se pune cozonacul in tava captusita cu hartie de copt, se acopera cu un prosop de bucatarie pana cand cozonacul creste in tava.
Se unge cozonacul cu putin suc Fanta
si se da la cuptorul incalzit la 200 grade, iar dupa primele 10 minute se reduce temperatura la 180 grade.
In momentul in care este suficient de rumenit, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea inca 40 de minute. Se face testul cu un bat de frigaruie pentru a vedea daca este copt in mijloc.
Cand s-a racit se poate orna cu putin zahar pudra.