Acest tort este probabil cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata. Merita incercat! Puteti sa-l pregatiti pentru zile de nastere cand aveti musafiri multi si asta pentru ca va rezulta un tort destul de mare, dovada si multitudinea de ingrediente. Dar hai sa le vedem:
Pentru foi avem nevoie de:
- 10 oua
- 200 grame zahar
- 2 pachetele de zahar vanilat
- 5 linguri pline cu gris instant pentru bebelusi sau 5 linguri de pesmet alb fin (eu am pus pesmet)
- 5 linguri pline de faina
- 5 linguri pline de cacao amara
- 5 linguri de miere (de salcam)
- 1,5 pliculet de praf de copt
- 1 praf de sare
- 50 ml lapte
- 270 ml ulei
Pentru crema de frisca trebuie folosite urmatoarele ingrediente:
- 700 mililitri frisca lichida sau smantana dulce
- 1 pachetel de gelatina instant sau 2 pachetele de intaritor de frisca (eu am folosit intaritor)- 3 linguri de lapte (se poate folosi lapte condensat)
- 2 lingura de miere
- 1/2 de lingura de esenta de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat Dr. Oetker
Pentru crema de ciocolata avem nevoie de:
- 120 grame ciocolata de menaj
- 70 de grame de unt
- 1 lingura de apa
- 2 linguri de ulei
Eu am dublat aceasta crema si asta pentru ca am dorit sa arate mai bine tortul la final.
Cum se face:
Pentru foi separam ouale, batem cele 10 galbenusuri cu zaharul si cu zaharul vanilat cateva minute pe viteza cea mai mare pana cand amestecul e o crema densa.
Adaugam faina amestecata cu praful de copt
Mixam usor... adaugam laptele si uleiul, apoi si mierea.
Incorporam cacao si grisul (in cazul meu pesmetul). Amestecam usor cu cele 10 albusuri batute spuma tare cu praful de sare. Compozitia finala este destul de lichida, sa nu va speriati. Am pus compozitia rezultata intr-un vas transparent pentru a o putea imparti in 2 parti aproximativ egale,
deoarece din aceasta compozitie se coc doua foi pe hartie de copt, in cuptorul cu ventilatie la 165 grade pt. 12-13 minute sau la cel normal la 175 grade. Le lasati sa se raceasca fara a indeparta hartia. Asa arata la mine prima foaie coapta si racita.
Intre timp se prepara crema de ciocolata, din toate ingredientele mentionate mai sus care se amesteca pe foc, topindu-le, fara a fierbe. Se da de o parte sa se racoreasca. Se mixeaza frisca pe viteza mare pana sta bat. Se adauga gelatina sau 2 pachetele de intaritor de frisca. Se adauga laptele (se poate folosi si lapte condensat)...mierea, esenta si se mixeaza din nou bine.
Intre timp foile s-au racorit, asa ca trecem la asamblarea prajiturii: pe una din foi se pune jumatate din crema, netezind foarte bine, ajutandu-ne, la nevoie, de un cutit umed cu lama lunga.
Peste crema de frisca se pune crema de ciocolata preparata, pastrata la temperatura camerei, apoi se da prajitura la congelator cateva minute, doar cat sa se intareasca ciocolata.
Se scoate prajitura cu crema de ciocolata intarita din congelator si deasupra se pune, lingura cu lingura, restul de crema de frisca, niveland foarte bine suprafata.
Peste al doilea strat de crema de frisca se rastoarna a doua foaie, cu hartia in sus,
apasam usor pe toata suprafata hartiei ca sa adere foaia la crema, apoi indepartam hartia. Pentru decor folosim 2-3 linguri bune de crema de frisca peste care eu am pus ciocolata rasa. Si gata e tortul:
Veti spune probabil ca marginile nu arata bine deloc ei bine... trebuiesc taiate putin marginile tortului insa nu am dorit sa-l incep chiar atunci cand l-am terminat si mai mult de atat era vineri si marginile (ca si ele sunt tare bune) nu avea cine sa le "pape". Se taie cu un cutit inmuiat mereu in apa fierbinte.
Si pentru voi o feliuta: